web2 logo

De werking van een harde schijf

De meeste computers gebruiken één of meerdere harde schijven om gegevens op te slaan. Hieronder een korte uitleg over de werking van een harde schijf.

Platters

De gegevens worden opgeslagen op een aantal ronde schijven, ook wel platters genoemd. Deze platen zijn gemaakt van metaal of glas, en aan beide kanten voorzien van een magnetische laag. De gegevens worden magnetisch op de platters opgeslagen.

Arm

De koppen zijn gemonteerd aan een draaibare arm, zodat ze elk gebied van de schijf kunnen bereiken. Deze arm wordt aangedreven door een ultrasnelle motor, zodat snel gegevens van verschillende plaatsen op de schijf gelezen kunnen worden.

Spindel

De platters moeten heel snel ronddraaien om de gegevens snel genoeg te kunnen lezen of schrijven. Daarom zijn de platters vastgemaakt aan een spindel, die snel ronddraait. Afhankelijk van het model van de harde schijf draaien de platters tussen de 4200 en 15.000 rondjes per minuut.

Koppen

De koppen zijn verantwoordelijk voor het lezen en wegschrijven van de gegevens. Om gegevens weg te schrijven wordt er een klein stroompje door de kop gestuurd. Hierdoor wordt het patroon van de magnetische laag op de plaat iets aangepast, en zijn de gegevens opgeslagen. Bij het lezen gebeurt het omgekeerde: de kop tast de magnetische gegevens op de platter af en zet deze weer om in kleine stroompjes. De kop hangt op een kleine afstand boven de platter: hierdoor treedt er nauwelijks slijtage op.

Printplaat

De elektronische aansturing van de platters, koppen en armen is ondergebracht op de printplaat. De printplaat verzorgt ook de communicatie tussen de harde schijf en het operating systeem.

Behuizing

De hele harde schijf is in een behuizing ingebouwd. Deze is goed gesloten, zodat er geen stofdeeltjes bij de platters kunnen komen. Omdat de kop en de platter zo dicht bij elkaar zitten, zou zelfs een klein stofdeeltje er al voor kunnen zorgen dat de kop of schijf beschadigd raakt. Dit wordt ook wel een "head crash" genoemd.

Geen vacuüm

Sommige mensen denken dat de binnenkant van een harde schijf vacuüm gezogen is, en dat je hem daarom niet zelf open mag schroeven. Dit is echter een sprookje: binnen in de behuizing is wel degelijk lucht aanwezig. Een harde schijf in vacuüm zou zelfs niet werken: de lucht is nodig om ervoor te zorgen dat de koppen de platters niet raken. Door de speciale vorm van de arm kan deze als het ware drijven op de aanwezige luchtlaag. Wel zijn er harde schijven waarbij de gewone lucht is vervangen door helium, om zo nog minder wrijving te hebben. Het openschroeven van een harde schijf is echter wel uit den boze: als je de harde schijf zelf open zou maken, komt er zo veel stof in het mechanisme dat de schijf direct onbruikbaar wordt. Harde schijven worden dan ook gemaakt en gerepareerd in speciale cleanrooms. Dit zijn ruimtes die absoluut stofvrij zijn.

naar boven

term zoeken