web2 logo

Draadloos netwerk beveiligen

Een draadloos netwerk moet goed beveiligd worden anders kunnen anderen gratis meesurfen en zelfs jouw persoonlijke bestanden bekijken of zelfs wissen. Een draadloze router die net uit de verpakking komt is meestal niet beveiligd dus moet je deze beveiliging zelf aanzetten.

De router

De belangrijkste beveiligingsinstellingen voor je draadloze netwerk moet je in de router zelf doorvoeren. Je gebruikt een webbrowser om contact met het apparaat te maken. Typ in de adresbalk het ip-adres van je router, bijvoorbeeld: http://192.168.0.1/ en bevestig dit met Enter. Sommige merken routers werken met een ander adres, controleer dit in de handleiding die bij de router is meegeleverd ( Experia Box V10 werkt met: http://192.168.2.254/ ). Om toegang tot de instellingen van de router te krijgen, moet je meestal een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven. Ook deze vind je in de handleiding. Als je de juiste gegevens hebt ingevoerd, verschijnt het instellingenscherm van de router in beeld. Dit scherm ziet er voor alle merken en typen routers net iets anders uit, dus ook nu is het aan te raden de handleiding erbij te houden voor een uitgebreide uitleg over de verschillende functies en mogelijkheden. Als er geen papieren handleiding is, kijk dan op de installatie cd of er een handleiding is in de vorm van een pdf-bestand. De meeste routers worden in de fabriek voorzien van een standaard wachtwoord om toegang tot de (beveiligings)instellingen ervan te krijgen. Op internet circuleren echter complete lijsten van wachtwoorden die door fabrikanten worden gebruikt. Het is dan ook aan te raden om eerst een nieuw wachtwoord voor je router in te stellen, om er zeker van te zijn dat jij in de toekomst de enige bent die de router- en netwerkinstellingen kan wijzigen. De optie om het wachtwoord te veranderen is meestal te vinden via Security, Administration of Basic Settings. Bewaar het wachtwoord goed, want als je later iets wilt veranderen aan de instellingen van je router moet je dit wachtwoord gebruiken.

Netwerknaam aanpassen

Als je de standaardinstellingen bij het configureren van een draadloos netwerk gebruikt, dan wordt voor de naam ervan meestal een naam gebruikt die standaard is voor je router. Het is aan te raden om de naam van het netwerk te veranderen, want met de standaardnaam kunnen hackers achterhalen welke router jij gebruikt. Toegang krijgen tot het apparaat is dan te eenvoudig. In de router vind je de naam van je netwerk via een functie genaamd LAN of Wireless, waarna je de naam voor je netwerk moet invoeren bij SSID. Nadat je de naam van je netwerk hebt veranderd, moet je de computers opnieuw verbinding laten maken met het draadloze netwerk. in Windows kan dit via Start, Configuratiescherm, (Netwerk- en Internet-verbindingen) en Netwerkverbindingen. Dubbelklik vervolgens op Draadloze netwerkverbinding. Je krijgt nu een overzicht te zien van alle draadloze netwerken die in de buurt van je pc actief zijn. Selecteer het netwerk met de zojuist opgegeven naam en klik op Verbinding maken om toegang tot je eigen netwerk te krijgen.

Versleuteling

Niet alleen de router moet beveiligd worden, ook het netwerk zelf. Dit kan door het netwerkverkeer te versleutelen. Hierdoor kunnen computers die de sleutel niet kennen niet meedoen in het netwerk.
De optie om deze versleuteling in te stellen is meestal te vinden onder LAN, Wireless of Encryption. WPA2 met AES is de veiligste versleuteling momenteel, die kun je het beste kiezen. De tweede stap is het opgeven van een sleutel. Deze netwerksleutel kun je zien als een wachtwoord. Je hebt dit wachtwoord nodig om in te kunnen loggen op het versleutelde netwerk. De lengte van het wachtwoord hangt af van je instellingen, meestal moet het wachtwoord minstens 20 tekens lang zijn. Schrijf de netwerksleutel die je gaat gebruiken ergens op, want nadat je de sleutel hebt ingevoerd in de router, moet je deze ook op je computers, tablets en smartphones invoeren om contact met het draadloos netwerk te kunnen maken. Om de sleutel in Windows in te voeren, moet je de netwerkinstellingen aanpassen. Hiervoor klik je op Start, Configuratiescherm, (Netwerk- en Internet-verbindingen en Netwerkverbindingen. Dubbelklik vervolgens op Draadloze netwerkverbinding. Kies je eigen verbinding uit het lijstje en klik op Verbinding maken. Windows vraagt hierop om de netwerksleutel. Typ de sleutel in, zonder punten, dubbele punten of streepjes. Geef in het tweede veld nogmaals dezelfde sleutel op en klik op OK om de netwerkverbinding te activeren.

Updaten

De software die op de router draait ("firmware") is af en toe aan een update toe. Voor nieuwe versies van firmware voor de router moet je op de website van de fabrikant zijn. Meestal kun je deze onder een kopje Support of Downloads vinden. Hou het serienummer van je router bij de hand, want bij het downloaden moet je precies aangeven welk type router je in huis hebt. Volg voor het updaten van de router de instructies op de website van de fabrikant. Ook je operating systeem van je computer, tablet en smartphone moet je uptodate houden.

Wachtwoord op je computer

Zorg ervoor dat alle gebruikersaccounts van je computer zijn beveiligd met een wachtwoord, en schakel het gastaccount uit. Mensen zonder wachtwoord krijgen dan van buitenaf geen toegang meer tot je gegevens. Als je meerdere computers hebt in je netwerk, is het handig om op alle computers dezelfde combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord te gebruiken, op die manier voorkom je problemen bij het delen van bestanden tussen de verschillende computers.

Firewall

Als je het internet opgaat via een router, zit de firewall al in je router ingebouwd. Deze zorgt ervoor dat niemand vanaf het internet bij de computers kan die op het netwerk zijn aangesloten. Sommige programma's maken ook contact met het internet en dat verkeer wordt niet door de routerfirewall gecontroleerd. Voor totale controle over het verkeer tussen internet en de pc is het gebruik van een softwarematige firewall dan ook aan te raden. Met zo'n firewall kun je bovendien bepalen welke computers van een netwerk bij bestanden op jouw pc mogen, en welke niet. En mocht het iemand toch lukken om toegang te krijgen tot je netwerk, dan kunnen ze in ieder geval je computer niet benaderen.

naar boven

term zoeken